Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

Schimb de bune practici în domeniul armelor și munițiilor

Published on: Fri, 04/05/2024 - 17:12

Astăzi, în cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP  s-a încheiat Atelierul de lucru cu genericul „Bunele practici pe domeniul armelor și a munițiilor”, desfășurat în perioada 01-05 aprilie 2024, acesta fiind organizat în cadrul proiectului „Întărirea capacităților de combatere a traficului armelor de foc și a munițiilor în zona Europei de Sud-Est”.

 În această perioadă  8 experți-criminaliști, alături de alți colegi din cadrul Poliției, au efectuat un schimb de bune practici cu experții  din România și Spania referitor la cele mai eficiente modalități de utilizare a balisticii judiciare în investigarea și prevenirea infracțiunilor legate de armele de foc. Participanții au pus în discuție opiniile referitor la situația existentă în domeniu și au identificat obiective comune de cooperare în combaterea acestui gen de infracțiuni.

Întrunirea a avut drept scop, creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor în domeniul combaterii traficului armelor de foc și a munițiilor la nivel național și internațional.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost organizată vizita în laboratoarele Centrului, unde a fost prezentată activitatea experților-criminaliști, colecția de arme și muniții, utilajul performant pentru efectuarea examinărilor și laboratoarele mobile de care dispune instituția.

De menționat că, în cadrul proiectului „Întărirea capacităților de combatere a traficului armelor de foc și a munițiilor în zona Europei de Sud-Est”, finanțat de Europol urmează a fi achiziționat sistemul de fixare a armelor de foc cu țeavă lungă și cu țeavă scurtă, care va asigura efectuarea tragerilor experimentale în cadrul examinărilor balistice de către experții criminaliști din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP.