Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

Suport colegial în dezvoltarea profesională

Published on: Wed, 12/11/2019 - 09:43

Angajaţii Secţiei cercetare la faţa locului din cadrul Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare, au petrecut la 10.12.2019 instruirea teoretico-practică a poliţiştilor, participanţi la cursul de specializare în domeniul “Expertize judiciare“, organizat în cadrul Departamentului dezvoltare profesională şi managerială a Academiei “Ştefan cel Mare”.

 

Poliţiştii au fost familiarizaţi cu aspectele generale privind cercetarea locului faptei, regulile de bază de cercetare a locului faptei pe diferite genuri de infracțiuni, acțiunile angajatului poliției întreprinse în cazul depistării drogurilor şi precursorilor acestora, metodele de ridicare a urmelor instrumentelor de spargere utilizate în infracțiunile patrimoniale, specificul ridicării armelor de foc şi a muniţiilor, specificul ridicării şi ambalării urmelor biologice şi multe altele.

 

Experţii Centrului au demonstrat practic metodele de folosire a truselor specializate şi mijloacelor tehnico-criminalistice din dotarea Laboratorului criminalistic mobil. O atenţie deosebită a fost atrasă procedurii de antrenare a Laboratorului în cazul comiterii infracțiunilor grave şi deosebit de grave, ca omorul intenționat, traficul de copii, violul și acțiunile violente cu caracter sexual, tîlhăriile, jafurile, huliganismul agravat, săvîrșit cu aplicarea armei sau altor obiecte pentru vătămarea integrității personale.

 

Totodată participanţii au fost atenţionaţi despre responsabilitatea pentru plenitudinea şi corectitudinea acţiunilor întreprinse în cazul participării în calitate de specialist la cercetarea la faţa locului şi la acţiuni de urmărire penală şi speciale de investigaţii.

 

Instruirea a fost organizată la solicitarea Catedrei “Procedură penală şi criminalistică” a Academiei “Ştefan cel Mare” a MAI în scopul dezvoltării competenţelor profesionale a angajaţilor Poliţiei Naţionale în domeniul activităţii de cercetare la faţa locului.