Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

Securitatea cibernetică

Published on: Thu, 03/18/2021 - 15:07

Societatea modernă este de neânchipuit fără spațiul virtual, devenit parte integrantă a vieții personale și profesionale. Avansarea tehnologiilor informaționale, creșterea complexității și a performanțelor sistemelor informatice oferă oportunități enorme și asigură soluții pentru multe dintre provocările cu care se confruntă fiecare.

Totodată devin tot mai frecvente amenințările cibernetice, atât la locul de muncă, cât și acasă, având un impact dezastruos în viața reală.

 

Atacurile cibernetice, identificarea soluțiilor de protecție a datelor și sistemelor informatice - anume aceste tematici sunt ținta atenției participanților la un curs de instruire, organizat în perioada 15-19 martie 2021 de Ministerul Afacerilor Interne al României pentru specialiștii domeniului informational din cadrul organelor de forță.

 

Reprezentanții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare, experții-criminaliști Valeriu Zara și Nicolae Moloșag din cadrul Secției examinări informaționale, cu interes se familiarizează cu noile tendințe în domeniu și măsurile de asigurare a securității cibernetice la nivel european, cât și cu soluțiile de monitorizare și management a evenimentelor de Securitate.

 

De menționat, că dinamica infracţiunilor din domeniul cibernetic, înregistrate în majoritatea țărilor, inclusiv în Republica Moldova, impune consolidarea capacităţilor existente în acest domeniu nu doar prin dotare cu soft-uri şi programe specializate, ci și prin instruirea profesională și perfecționarea continuă a specialiștilor, în scopul combaterii criminalității informatice și asigurării unui spațiu cibernetic deschis și securizat.