Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

Menţiuni pentru fapte

Published on: Fri, 06/05/2020 - 16:21

În ultima perioadă întreaga lume se confruntă cu manifestările dezastruoase ale pandemiei de coronavirus. Lupta împotriva noului virus COVID-19 i-a plasat în prima linie și pe experții-criminaliști din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare.

 

Ori de cîte ori a apărut necesitatea în recoltarea urmelor materiale de la locul faptei, aplicarea metodelor și mijloacelor tehnico-criminalistice și a cunoștințelor specializate, la locul săvîrşirii infracţiunilor au fost prezenţi angajaţii Secției cercetări la fața locului.

 

Laboratorul criminalistic mobil a fost antrenat la examinarea celor mai grave crime, înregistrate pe teritoriul ţării – omoruri, jafuri, tîlhării, violuri. Datorită  dedicației și profesionalismului înalt, de care dau dovadă zilnic experţii-criminalişti din cadrul acestei secţii, a fost posibilă descoperirea multor infracţiuni „pe urme fierbinţi”.

 

Totodată nu a fost lăsată în umbră şi o altă activitate importantă pe timp de pandemie - dezinfectarea încăperilor. Noul coronavirus se răspîndeşte cel mai frecvent de la persoană la persoană, dar este posibil să se transmită şi prin intermediul suprafeţelor contaminate. Tocmai pentru a evita contaminarea şi răspîndirea virusului ucigaş, specialiştii Secţiei cercetări la faţa locului cu regularitate au prelucrat încăperile instituţiei cu soluţie dezinfectantă.

 

Pentru atitudine conştiincioasă şi executarea impecabilă a atribuțiilor de serviciu, șeful Secției Nicolae Gorbatiuc şi expertul-criminalist principal Anatolii Lîsov au fost menționați cu înalta distincţie a Inspectoratului General al Poliţiei - Crucea “Meritul polițienesc”.

 

Cu medalia “Pentru merite în serviciul Poliției” clasa I au fost decernați experții-criminaliști Victor Ceban şi Serghei Malenchii, iar Igor Ciolcovan şi Ivan Taragan au fost menţionaţi cu medalia “Pentru merite în serviciul poliției” clasa II.

 

Cu gândul la familie, dar în slujba țării, experții-criminaliști, fiind funcționari publici cu statut special, sunt mereu la datorie.