Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

Investigarea criptovalutelor în atenţia experţilor internaţionali

Published on: Wed, 11/27/2019 - 16:48

Consolidarea  capacităților  în învestigarea criptovalutelor și implementarea în legislația Republicii Moldova a normelor legale de investigare în privința infracțiunilor comise prin intermediul tehnologiilor de tip “Blockchain”  – scopul cursului de instruire, organizat în or.Viena, Austria, de Secția combaterea crimelor cibernetice și spălarea banilor a UNODC, cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 

De menţionat, că inovațiile bazate pe tehnologia “Blockchain” au schimbat radical natura tranzacțiilor, această tehnologie permițând un transfer de valoare semi-anonimizat și descentralizat.

 

Prima criptovalută Bitcoin a fost creată în urmă cu peste 10 ani, iar acum este o parte a economiei globale, cu o capitalizare de piață de peste 270  miliarde de dolari. Criptovalutele sunt rapide, ieftine și aproape anonime. Grupurile criminale și teroriștii le folosesc pentru a muta fonduri, a spăla încasarea infracțiunilor și a primi plăți pentru bunuri ilegale, precum arme, droguri, truse de exploatare cibernetică, materiale de abuz sexual, date furate și multe altele.

 

Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare a fost reprezentat la acest eveniment de Dmitrii Munteanu, expert-criminalist principal  din cadrul Secţiei examinări informaţionale. Cunoştinţele, obţinute la acest curs international, urmează a fi aplicate în activitatea cotidiană, în scopul atenuării riscurilor,  reglementării criptovalutelor în Republica Moldova şi  investigării crimelor comise cu utilizarea criptovalutelor.