Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

Curs de instruire “Investigații internaționale post-explozive”

Published on: Thu, 10/10/2019 - 08:36

Angajații Secției tehnico-explozive şi Secției cercetări la fața locului a Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare, în comun cu reprezentanţii Direcției generale urmărire penală a IGP, au participat la un curs de instruire cu genericul: “Invstigații internaționale post-explozive”, desfășurat de Agenția SUA ATF (Alcool Tabaco Firearms-Explosives) în cadrul Academiei Intrenaționale a Organelor de Drept (ILEA) în or.Budapesta, Ungaria.

În cadrul evenimentului au făcut schimb de opinii specialişti din Republica Moldova, Ungaria, Kosovo, Bosnia și Herțegovina.

 

Delegaţii CTCEJ au ilustrat o prezentare cu tema: “Metode de aplicare și punere în acțiune a dispozitivelor explozive improvizate și industriale”, care s-a bucurat de un viu interes din partea participanţilor. Totodată au răspuns provocărilor şi au efectuat cu succes cercetarea la fața locului după explozia unui automobil, în urma declanșării unui dispozitiv exploziv artizanal cu masa încărcăturii explozive de aproximativ 1kg – echivalent în TNT-trotil.

Pe parcursul evenimentului au fost consolidate aspectele teoretice și deprinderile practice privind:

  • desfășurarea acțiunilor de anchetă după explozie,
  • noțiunile generale privind expolzia și efectele acesteia,
  • cercetarea la fața locului  după explozie cu utilizarea dispozitivelor explozive artizanale,
  • construcția și principliile de funcționare (declanșare) a dispozitivelor explozive artizanale.

În cadrul exercițiilor teoretico-practice, petrecute în incinta Academiei ILEA, au fost efectuate identificări ale metodei de declanșare a diferitor dispozitive, construcției și pieselor componente a dispozitivelor explozive artizanale, părților componente a acestora după explozie.

 

De menţionat, că instruirea a fost organizată la iniţiativa și cu suportul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.