Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

Cunoștințe criminalistice – de pe băncile școlii

Published on: Tue, 08/18/2020 - 11:59

Definirea noțiunii și obiectului criminalisticii, metodele specifice de investigare a câmpului infracțional, de ridicare a urmelor de la faţa locului și cercetare a probelor – doar unele din activitățile propuse elevilor din clasele a 8-a în cadrul Programului de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova.

 

Centrul tehnico-criminalisitc și expertize judiciare face parte din echipa de profesioniști, care a lucrat activ la dezvoltarea documentelor curriculare pentru acest program. De la 1 septembrie 2020 echipe special instruite, create din cadre didactice și angajați ai poliției, vor preda disciplina opțională ”Educație pentru socializare juridică” în 22 de școli-pilot din 6 regiuni ale țării: Ungheni, Cahul, Strășeni, Florești, Soroca și Chișinău.

 

Pe lîngă informațiile despre importanța profesiei de polițist și activităţile de menţinere, asigurare şi restabilire a ordinii publice, elevii vor fi familiarizați cu regulile de bază de cercetare a locului faptei pe diferite genuri de infracțiuni și vor avea posibilitatea să participe la descoperirea, relevarea, fixarea și ridicarea urmelor de pe diferite obiecte, să deducă fapte și să-și încerce forțele la înaintarea versiunilor.

 

Disciplina opțională are drept scop consolidarea cunoștințelor elevilor privind drepturile și responsabilitățile civice, prin formarea competențelor de socializare juridică, fapt ce va determina reducerea infracționalității juvenile și protejarea drepturilor tinerilor.

 

Programul de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova este implementat de către PH International Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Poliția Republicii Moldova, cu suportul financiar al U.S. Embassy Moldova.