Inspectoratul General al Poliției

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare

A A A

14 aprilie- sărbătoarea profesională a experților judiciari

Published on: Fri, 04/12/2019 - 10:00

La data de 14 aprilie experții judiciari din Republica Moldova celebrează sărbătoarea  profesională “Ziua Expertului Judiciar”.  Cu acest prilej, la data de 12 aprilie 2019, în incinta Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP, s-a desfășurat ședință festivă, unde au fost menționați cei mai profesionişti experți criminaliști din toată țara!  

 

La eveniment au participat șeful IGP, Alexandru Pînzari, reprezentanţi ai Ambasadei SUA, Uniunii Europene, Centrului de medicină legală, Centrului Naţional Anticorupţie, precum și experți judiciari.

 

Cu certitudine meseria de expert judiciar poate fi considerată una dintre cele mai complexe și responsabile meserii, în același timp, presupunând aplicarea științei în interesul justiției.Mulțumesc tuturor colegilor, experți criminaliști, pentru modul și precizia cu care își îndeplinesc misiunile, dovedind profesionalism și fermitate în aplicarea legii. Dumneavoastră sunteți dovada că ne îndeplinim atribuțiile cu onoare, rigurozitate și devotament pentru oameni și siguranța lor”, a menționat șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari.

 

Porivit datelor statistice, pe parcursul anului 2018, experții criminaliști ai CTCEJ au reușit să examineze aproape 250 de mii de obiecte, ridicate de la locul săvârșirii infracțiunilor și producerii  accidentelor rutiere și întocmite peste 10 mii de rapoarte de examinare.

 

Este de remarcat că, CTCEJ a fost acreditat conform cerințelor sandardului SM SR ISO/IEC 17025:2006, de Centrul Național de Acreditare ”MOLDAC”  ceea ce permite de a furniza încredere în veridicitatea rezultatelor examinărilor efectuate și de a crea o platformă sigură în domeniul expertizei judiicare recunoscută la nivel internațional. Domeniile acreditate precum: balistică, traseologie, dactiloscopie, grafoscopie, tehnologii informaţionale și examinarea tehnică a documentelor sunt valabile atît pentru laboratoarele centrale (mun. Chișinău) cât și pentru subdiviziunile teritoriale ale CTCEJ (mun.Bălți, or. Cahul, or, Căușeni, or. Ungheni). 

Prerogativa CTCEJ este asigurarea calității prin menținerea acreditării și extinderea noi domenii de acreditare.